2015. június 1., hétfő

Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Mikor rátaláltam, szerény, kedves kis könyvnek tűnt. Szimpatikus cím, szolíd, de tetszetős borító. 

Könnyű kis olvasmány, komoly tartalommal. A főhős A.J. Fikry a könyvesboltos férfi, aki elveszítette egy balesetben szeretett feleségét, könyvesboltja igazán rosszul megy, eltűnt egy igen értékes Poe verseket tartalmazó ritka kötete, és nagyon goromba volt egy könyvkiadó hölgy ügynökével, Ameliával. Ráadásul még egy gyereket is talált a könyvesboltjában.

Ez a 230 oldalas könyv tényleg végigkíséri A.J. Fikry egész életét. Nagy vonalakban és életének fő történéseibe pillanthatunk csak be. Ez azonban éppen elég, mert ebben is ott van a szeretet, amit megtalálunk A.J.-ben, és ő is megtalál saját magában. Kinyílik a világra, felelősséget vállal egy kisgyermekért, rátalál az emberekre, terjeszti a könyvek szeretét, barátai lesznek és újra élvezi az életet. A maga különös módján persze:)


Nagyon jó volt olvasni a könyvet, nincsenek benne gonosztettek, nincsenek gonoszok és izgulni sem kell igazán semmiért. Mégis magával ragadóan bájos, aranyosan vicces, igazán szeretnivaló. Méltó a „Kedvenc könyveim” címre.

Most pedig idézet-áradat következik, mert ezeket nem hagyhatom ki:

„...pontosan akkor kell találkoznunk egyes történetekkel, amikor megérett rá az életünk.”

„...valami rég nem tapasztalt,majdnem elviselhetetlen érzés tör fel belőle. Szeretne hangosan felnevetni, esetleg behúzni egyet a falba. ..Először azt hiszi, ez a boldogság, de aztán rájön, hogy ez a szeretet. A kibaszott szeretet, gondolja. Csak a baj van vele. Teljesen lehetetlenné tette azt, hogy a halálba igya magát, és csődbe vigye az üzletet.”

„Csak egy kérdést tegyél fel valakinek, ha minden fontosat tudni akarsz róla: Mi a kedvenc könyved?”

„A nyakigláb Ismay-nek vörös, divatos tüsihaja, fehér bőre és színtelen szeme van. Egy kicsit minden túl nagy rajta, és egy kicsit túl nagy vehemenciával gesztikulál. Terhesen úgy néz ki, mint Gollam, csak sokkal szebb.”

„- Miért sírsz? - kérdezi Maya, aki épp most ébredt fel, és kicsit jobban érzi magát.
   - Olvastam – felel A.J.”




10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése