2016. február 4., csütörtök

Stephen King: A rendcsinálók

Tombol a nyár az Ohio állambeli kisvárosban. A Nyárfa utca lakói hétköznapi foglalatosságaikat végzik: David Carver az autóját mossa, Peter Jackson, miközben a feleségét várja haza a munkából, új találmányát csiszolgatja, Johnny Marinville, az író a gitárját pengeti a teraszon. A gyerekek a pázsiton játszanak, kivéve Seth Garint, az autista kisfiút. Ő szokása szerint a tévét nézi nagynénje, Audrey Wyler házában, épp az egyik kedvenc sorozatát, a MotoZsarukat. 
A távolból mennydörgés hallik. Vihar közeleg. És még valami más is: különös járművek fordulnak be a sarkon. Furcsa küllemű, állig felfegyverzett alakok ülnek bennük.
Fegyverropogás, gránátrobbanás, tűz, halálsikoly, rettegés. Megérkeztek a rendcsinálók. A Nyárfa utcában elszabadul a pokol.
Kik ezek a képregényből megelevenedett szörnyetegek? És ki adott parancsot a rendcsinálásra?

Hát ez meg mi volt? - első gondolat, de aztán rájöttem, amellett, hogy furi volt, egyben érdekesnek és jónak is találtam. 

Az alaptörténet, az ötlet és a kivitelezés nagyon aprólékos és hatásos. Kapunk egy tipikus meleg és napos amerikai délutánt, van, aki az autóját mossa, van aki frizbit dobál, van aki a kisöccsét próbálja fegyelmezni és a hátsó kertben grillezik, az újságkihordó fiú pedig a biciklijéről szemlélődik. Átlagosabb már nem is lehetne a nap. 
De aztán bumm! Az újságos fiú leesik a biciklijéről, feltűnik egy piros furgon, a Nyárfa utcai kellemes délután pedig egy rémálomba megy át.
Szereplőink fel sem fogják igazán, hogy mi történik velük, de még mi olvasók sem. Kik, és miért lövöldöznek a Nyárfa utcában? Az események felgyorsulnak, senki sem tudja mit tegyen, a kedves szomszédok kifordulnak önmagukból, és rettegnek. 
Audrey Wyler unokaöccse Seth, különleges kisfiú, aki a saját kis belső világában él. Mivel a kisfiú autista, a nagynénje Audrey eleinte még nem is figyel fel annyira az egyre furcsább viselkedésére. 
Az események szó szerint rémálomszerűen alakulnak a könyvben, olyannyira, hogy sokszor a szereplőink sem hiszik el, hogy ez velük történik, s nem csak álmodnak-e inkább.

Szépen lassan, ahogy haladunk fejezetenként egyre több mindenre derül fény, a rémálom történései értelmet nyernek, megismerhetünk pár múltbéli eseményt, ami a jelenre is kihatással van. S megtudhatjuk, hogy ami a szereplőinkkel történik álom-e vagy valóság?


Biztos mindekinek volt már olyan rossz álma, ami annyira borzalmas és egyben valóságos volt, hogy felüdülés volt felébredni, és megnyugodni, hogy minden rendben. Nahát, ez a könyv egy ilyen álomra emlékeztet engem. Ami után, ha felébredek az van a fejemben, hogy jézusom, hogy tudtam én ilyen képtelenségekről álmodni, vagyis ebben az esetben hogy tudott Stephen King ilyen egyedi, izgalmas és néhol pszihedelikus látomásokat elénk vetítő, több műfaj elemeit felhasználó történetet alkotni...

8/10

Zsófi

4 megjegyzés:

  1. Jaj, nagyon vártam már ezt az értékelést! :)) Nagyon jónak hangzik, megy is a könyvtáras polcra. ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsi leszek, neked hogy fog majd tetszeni ez a furi, de egyben tetszetős történet. :) :)
      Zsófi

      Törlés
  2. Nagyon borzongatónak és érdekesnek tűnik a könyv, holnap utánanézek a könyvtárban. (:
    Gyönyörű lett az új design, szép és letisztult!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm! :) Sokat bénáztam vele, de most már valamennyire kész lett.
      Remélem meg lesz a könyv a könyvtáradban. :)
      Zsófi

      Törlés