2016. július 22., péntek

Parádi Orsolya: Pandala az állatkertben

Mesés állatkerti kalauz foglalkoztatókkal, színezőkkel


Több, mint 40 részletgazdag színező, 60 állati jó érdekesség a 150 éves Budapesti Állatkertről és lakóiról, 10 remek kézműves ötlet.

Pötty, a pandalakölyök egy reggel eltűnik a Pandala-szigetekről. Trópusi mentőcsapat indul utána, és a nyomok egészen a Budapesti Állatkertig vezetik őket. Itt találkoznak Ashával, a kiselefánttal, aki segít nekik, hogy minél előbb megleljék az elveszett pandalakölyköt. Miközben Pötty nyomában járnak, kaland kalandot követ, így sorra megismerkednek a Budapesti Állatkert legendás lakóival.

Régóta szeretnék már egy színezőt, ezzel a könyvvel azonban egy édes történetet is kaptam a Pandala-szigetek és a Budapesti Állatkert lakóiról. 
Amikor Pötty,  a kis pandala egyik reggel eltűnik komoly feladatot a nyakába véve, azonnal mentőcsapat indul utána a Pandala-szigetekről: Koan, a nagy pandala, Pötty anyukája, Füles Ubul, a színes dzsungelbagoly, Morcz úr, a vén gyík, Bóbita, a leghangosabb papagáj és Tigriske, a kis csíkos hernyó alkotja a kutatásra induló társaságot. Miután egy fehér gólyapár segítségével elindulnak, a nyomok a Budapesti Állatkertbe vezetnek. 
Asha az állatkert kiselefántja szeretettel fogadja őket és végigkalauzolja a csapatot az állatkertben, állattól állatig mennek és kérdezősködnek Pötty után. Jó nyomon is járnak, mert mindenki találkozott Pöttyel, akit csak megkérdeztek, és azt is tudták, hogy hová ment. 
Pandala-szigeti barátaink a kutatás közben megismerkednek a Budapesti Állatkert kedves lakóival, akik szívesen beszélgetnek velük a távoli szigetről, és jószívvel vendégelik meg friss gyümölccsel őket. Találkoztak a pandalák távoli rokonaival a koalákkal és a pandákkal, Gézával, a tapírral, megnéztek egy fókashowt, megszerelték a madagaszkári kismakik hintáját és Tigriske szembesült azzal, hogy nem fog olyan nagyra nőni, mint a tigrisek, és hogy ő nem tigris. Morcz úr, a vén gyík is megismerkedett távoli rokonával, Irwinnel, a hatalmas komodói varánusszal. 

Az emberszabású majmoknál még egy veszélyes kalandban is részük volt. Természetesen Pöttyöt is megtalálták és a szurikátáktól nagyon hasznos tanácsot kaptak azt illetően, hogyan hallgathatják ki, mit beszélnek a fák. Egy ajándékba kapott varázskő segítségével és a fák kihallgatott beszélgetéséből megtudták mi a megoldás abban az ügyben, amiért Pötty útrakelt Pandala-szigetről. Búcsúzás előtt Asha bemutatta nekik a szüleit, Assamot és Angele-t, aztán igazán meglepő módon jutottak haza, ahol megoldották a nagy problémát. 

Nagyon kedves történet volt, humorral és sok-sok tudnivalóval gazdagítva. A mese mellett minden oldalon megtudhattunk valamit egy-egy állatkerti lakóról, pl. hány kiló és meddig él egy Galápagosi óriásteknős, vagy éppen azt, hogy a gólyák nem azért költöznek el télen, mert fáznak. Milyen gyorsan repül a pelikán, és hogyan használták halászatra a kormoránokat régen? Ki az állatkert legidősebb lakója és kik az állatvilág leggondosabb szülői? Sok más érdekességet is olvashatunk,  az állatok fotóival,  a tudnivalók mellett. 

Mindezek tetejébe nagyon szuper kreatív ötleteket találhatunk benne, a pandalafa-kollázstól, a kavicsfestésen át a kupakkígyóig, és a gyönyörű színeznivalókról akkor még nem is beszéltem. 
Ez a könyv hosszú időre nyújt az egész családnak elfoglaltságot, nagyszerű útitárs lehet egy nyaraláshoz, de otthon is el tudjuk foglalni a gyerekekeket a könyvben található ötletek kipróbálásával. Még hogy a gyerekeket!!  Én magam is napokon keresztül színezgettem ezt az elefántot. :) 


Nagyon gyönyörű, aprólékos és kevésbé aprólékos színeznivalókat találhatunk a könyvben.


A fiúk is kiválasztották, mit fognak majd kiszínezni, de most el voltak foglalva kavicsfestéssel. Megfestettük Pöttyöt és a mentőcsapat egy részét, Ubult, a színes dzsungelbaglyot, Tigriskét és Bóbitát. 


Aztán annyira belejöttünk, hogy festettünk még egy madarat és egy virágos rétet.


A gyerekek szerint "Anya nem tud leállni", mert festettem még egy állakert igazgatót és hozzá egy házikót is. 



Az állatkert igazgató két darabban született, ez Tituszt további játékokra és nevetésre késztette:

Nagyon szórakoztató, aranyos és szép ez a könyv, jó móka volt a Pandala-szigeteki állatkákkal végigsétálni a Budapesti Állatkertben, mert biztos vagyok benne,  hogy így olyan dolgokat is átélhettünk, amiben egy mindennapi látogatóként nem biztos, hogy részünk lett volna. :)


A könyvet köszönöm a Kolibri Kiadónak!

10/10

Bea

6 megjegyzés:

  1. Ez egy nagyon érdekes kis könyv és történet - leírásod alapján - nem kell annyit sétálni az állatkertben csak leülni és olvasni. Aztán a kifestés és a kövek festése fantasztikus, ötletes időtöltés gyerekekkel együtt. No azért az állatkerti sétát is élveztük a gyerekekkel együtt a gyönyörű Nyíregyházi Vadasparkban. Gratula az elefánt nagyon szép lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. :) Természetesen az igazi állatkertet nem pótolja, sem a Nyíregyházi Vadasparkot, sem a Budapesti Állatkertet, de könyvvel a kézben is bebarangolható az állatkert és megkereshetők a szereplői. Mert Asha a kiselefánt és a többiek tényleg ott élnek. :)

      Törlés
  2. De klasszak a kavicsok, ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Közös munka volt a fiúkkal. :)

      Törlés
  3. Házikóskaviiics! Gyönyörű gyönyörű!! És nagyon nagyon eredeti. Mint az állatkert igazgató... :) Ügyesek Vagytok, kreatívkodjatok még sokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Kavics van, festék van, már csak az időnyerőmet kell beindítani hozzá! :D A házikókhoz én is különösen kedvet kaptam, úgyhogy biztos lesz még. Pusziii, Bea

      Törlés