2016. december 21., szerda

Drajkó-Sárosi Kinga: Lórika kalandjai

Lórika, a kis aranyosarcú kakadu, született nyelvzseni. Különleges papagáj, aki nemcsak malájul, angolul vagy magyarul ért és beszél, hanem természetesen az állatok nyelvén is. Így tud tolmácsolni kis gazdája, Peti és Csodaerdő állatai között.
De mitől félhet egy kúszókenguru? Sikerül-e kiszabadítani az orvvadászok csapdájába esett tigrist? 
Mivel válthatjuk ki magunkat a szobafogságból? Ki lesz a leggyorsabb futó? Hogyan énekelnek a sziamangok? Milyen a valódi szépség? Sikerül-e megmenteni az erdőt? Túljárhat a ravasz kancsil a maláj cibetmacska eszén? Milyen lehet a föld legnagyobb virága?

Ha kíváncsi vagy, kalandra fel!
Lórika a könyv 17 meséje során érdekes állatokkal találkozik, sokat tanul hűségről és barátságról, segítségnyújtásról és összefogásról, szépségről és hazugságról, szeretetről és családról, félelemről és bátorságról.

Nagyon kedves és szívmelengető történetek, Lórika, a papagáj főszereplésével. Nem is akármilyen papagáj  ő, hanem egy beszélő papagáj. És nem egy átlagos beszélő papagáj, hanem egy minden nyelven beszélő papagáj. 

Peti a szüleivel él az Indiai-óceán egyik szigetén, ahol édesapja orvosként dolgozik. Egy "Csodaerdő" nevű helyen laknak, ahol rengeteg, számunkra ismeretlen állatfajta él.

Egy városba történt kirándulás alkalmával, Peti édesapjától ajándékba kapja Lórikát, aki hamarosan teljes jogú családtag lesz náluk. Már az úton hazafelé azon gondolkodik, hogyan viselkedjen, mit tegyen, hogy Peti anyukájával is megkedveltesse magát, mert nagyon tetszik neki ez az új család. 

Lórika azonban nem egy visszahúzódó, csendes, szerény madár, már a repülőgépen izgalmas kalandba keveredik, de csak a jó szíve vezérli. Mondanom sem kell, hogy hazaérve leveszi Peti anyukáját is a lábáról, és bennünket is nagyon hamar megnyer magának a beszédtudásával, no és a humorával. De Lórikának nemcsak humora, hanem érzelmei is vannak, visszaemlékezéséből régi életét és régi barátait is megismerhetjük.

Ezért nem csak Lórika, hanem mi is meglepődünk, amikor egy régi barátjával, Lalával, az orangutánnal találjuk magunkat szembe egy napsütéses reggelen, kitekintve Peti szobájának ablakából.

Ettől a pillanattól számíthatjuk hármójuk nagy kalandjának kezdetét, egy dzsungelben tett séta lenyűgöző események sorozatát hozza magával, mentenek tigrist, énekelni tanítanak egy sziamang majmocskát, majd vendégségbe mennek a kismajom családjához, ahol újabb és újabb dzsungellakó állattal ismerkednek meg. 

Mindezekkel a fantasztikus kalandokkal sem érnek véget az izgalmak, mert Peti az apukáját és a helyi vadőr barátjukat elkíséri egy éjszakai állatlesre, ahová Lórika is velük tart, és természetesen nem tud csendben maradni. 

Azt hiszem, nagyon sokan cserélnénk szívesen egy kis időre Petivel, mert ki ne örülne, ha lenne egy beszélő papagája, aki tolmácsolja az állatok mondanivalóját,  segítségével értheti az állatok nyelvét, és még a dzsungelban is kalandozhatna vele. Ez sokunk nagy álma, én legalábbis gyerekkoromban sokat álmodoztam erről, imádtam az olyan meséket, amelyben valaki értett az állatok nyelvén. De egy beszélő papagájjal is kiegyeznék. :) 

Lórikán kívül sok más állatot is megismerhetünk még a könyvből, pl. a kancsilt, aki egy nagyon érdekes állat, szarvasegérnek is nevezik. El tudjátok képzelni, milyen lehet? Éppen olyan, mint egy egér, de nagyobb lábakkal, nagyobb termettel, és a szarvasok közeli rokona. Lalát, az orangutánt imádtam, nagyon jószívű,  vicces figura volt. De találkozhatunk még a történetben sírdogáló koboldmakival, csapdába esett tigrissel, vadászó cibetmacskával, egy büszke, önbizalommal telt ázsiai aranymacskával, és megismerhetjük a Föld legnagyobb virágát, amely... khmm .... nagyon meglehetősen  büdös.

A könyv 17 fejezetre tagolódik, de tulajdonképpen egy történet az egész, amely egy nagyszerű történet. Mindamellett, hogy kiválóan elszórakoztatott, új ismereteket nyújtott egy fantasztikus állatvilágról. Remek humorral, közvetlenül, egyszerűen, gyerekek nyelvén írt történet, amely egyszerre mesél és gazdagít.


Felelősségvállalásra, a természet védelmére, az állatok és egymás szeretetére tanít észrevétlenül, szórakoztatva és közben elrepít a dzsungel varázslatos világába. 
Óvodásoknak ajánlom felolvasásra, ugyanakkor kiskamaszoknak saját olvasásra. Biztos vagyok benne, hogy Titusznak is nagyon fog tetszeni, főleg úgy, hogy már olvasás közben is sok érdekes apróságot meséltem a könyvből, egyszerűen nem bírtam magamban tartani, ezzel igencsak fel is keltettem az érdeklődését.
Nagyon szeretnivaló történetek sora, családdal, kalanddal, állatokkal, szeretettel, barátsággal, megértéssel, összefogással. Olvassátok!

A könyvet a lorika.hu oldalon tudjátok megrendelni, és nagyon sok érdekes dolgot találtok még a honlapon, többek között vicces videókat Lórikához hasonló kakadukról és a könyvben szereplő többi állatról is. 
A könyvet köszönöm a szerzőnek Drajkó-Sárosi Kingának!

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése