2017. június 30., péntek

Munk Veronika: Kéjutca

Magyar szex euróért

Az emberek alapvető tulajdonsága a kíváncsiság. Ha valamibe nem látunk bele a megszokott módon, akkor még nagyobb bennünk a késztetés arra, hogy többet tudjunk meg egy témáról, egy emberről, vagy éppen egy olyan szakmáról, ami éppen nem a leghétköznapibb. 

A Kéjutca szereplői egy ilyen, egyáltalán nem hétköznapi szakmát űznek, a testükből élnek. Pontosabban szexuális szolgáltatásokat nyújtanak. El lehet őket ítélni és meg lehet őket érteni.

Ez a könyv segít világosabb képet kialakítani azokról a nőkről, akik a szexből élnek, megérthetjük a mozgatórugóikat, beleláthatunk gondolataikba, vágyaikba, életükbe.

Munk Veronika többéves kutatómunka és sok-sok személyes interjú után írta meg ezt a könyvet, közben többször is Németországba utazott. Interjúi java részét a bremerhaveni piros lámpás negyedben dolgozó lányokkal és asszonyokkal készítette. 

Bremerhavenben már 150 éve működik a szexmunkások utcája, amiből nem csak a prostituáltak, hanem az őket futtató férfiak, akik nem ritkán maguk az élettársak vagy éppen a férjek, a magyar madám, Böbe, biztonsági őrök és a lakásokat és a munkára szolgáló kabinokat kiadó tulajdonosok is élnek.  

A legkevesebb pénzt szinte a szexszolgáltatásokat nyújtó nők keresik, amennyiben egy férfi védelme alatt dolgoznak, azaz futtatójuk van. Ha pedig mégis sokat keresnek, sokan nem tudják a pénz értékét megbecsülni és keveseknek sikerül úgy kitörni, ahogyan vágyaikban, álmaikban eltervezték. Bremerhavenben nagyon sok magyar nő dolgozik, a "szerencsésebbeknek" a gyerekeik is ott élnek, de a legtöbbjük gyermeke állami gondozásban van, vagy a nagymama vigyáz rá.

A szexet szigorúan munkának tekintik, csak így lehet elviselni. Egy nagyon jól fizető munkának, és akkor el is érkeztünk ahhoz az okhoz, ami magyarázhatja, hogy szerte Európában nagyon sok magyar prostituált dolgozik, rövid idő alatt lehet sok pénzre szert tenni, míg Magyarországon szinte munkát sem lehet találni. 

Persze ettől még nem költözik minden munka nélkül maradt nő a Kéjutcába, de számos más olyan tényező is akad, ami ezeket a lányokat és anyákat ebbe az irányba tereli, erre a munkára kényszeríti.

A könyvben nagyon sok érdekes interjút olvashatunk, prostituáltak és futtatók, rendőrök és a szolgáltatást igénybevevő kliensek válaszoltak a szerző kérdéseire, aki Berlinben és Hamburgban is járt a hasonló jellegű negyedekben és a magyarországi viszonyokat is megismerhetjük. A prostitúció Németországban legális és szigorúan szabályozott. Megtudhatjuk, hogyan zajlik a konkrét szolgáltatás a Lessingstrassén, mik azok a kabinok, és mennyibe kerül egy lakás vagy éppen egy kabin bérlése, mennyit kereshetnek a szexmunkások. 

Olvashatunk olyan futtatóról, aki ideje nagy részét itthon tölti Magyarországon  az erődszerű palotájában feleségével és gyerekeivel, és a gondjai alá vett lányok Németországból utalják neki a bevételt. Megismerhetjük Bertát, aki három éve a Lessingstrasse lakója, elárulja, hogyan végzi a munkáját, és elmondja azt is, hogyan képzeli el a jövőjét.

Hogy a könyv elolvasása után megértettem-e ezeket a nőket? Volt, akit igen, mert állami gondozásban nőtt fel, szülők, szeretet nélkül, semmilyen példát nem látott maga előtt, aztán egyszer csak hallott egy jó pénzkereseti lehetőségről. De egy rossz családi viszonyok között élő nővel is előfordulhat ugyanez. 


Emberek ők, érzésekkel, vágyakkal, szeretetre vágyással, csak valahol rossz útra kanyarodtak, rossz lapokat osztott nekik az élet. Kiszolgáltatottnak tartom ezeket a nőket és drukkolok nekik, hogy elérjék vágyaikat. Bár az is igaz, hogy prostitúció mindig volt és talán mindig is lesz. Az emberek gyarlók és sokfélék, és talán akkor szűnne meg a prostitúció, ha nem lenne rá igény. Egyelőre elképzelhetetlennek tartom.

A könyv érdekes, olvasmányos volt, kezdeti ellenérzéseim ellenére, örülök, hogy elolvastam.

10/10

Bea

A facebook oldalunkon meghirdetett nyereményjáték keretében ti is megnyerhetitek a könyvet, egy nagyon szép notesz és egy könyvutcás kis bagoly társaságában.



Ha többet szeretnél megtudni a könyvről, a keletkezésének körülményeiről,  a szerzőről, vagy megrendelnéd, kattints az alábbi linkre:

 https://goo.gl/L6KJQY



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése