2017. augusztus 28., hétfő

Cecelia Ahern: A Tökéletes

A Vétkes 2.

Végre! Végre! Nagyon vártam már Cecelia Ahern könyvének második részét. Már az első is teljesen magával ragadott, amit IDE kattintva el is olvashattok. Előző értékelésemben még azt írtam, hogy bár kedvelem az írónőt, nem vagyok kifejezetten a rajongója. Most már rajongója vagyok. És  ha ilyen jó disztópiákat tud írni, akkor felőlem nyugodtan maradhat ennél a stílusnál.

Az első részben megismerhettük Celestine North-ot, aki egy 17 éves fiatal lány, és egyik reggel a buszon segít egy Vétkes öregembernek. Ezáltal börtönbe kerül, és büntetés vár rá. Úgy alakul, hogy nem börtönbüntetést kap, hanem megbillogozzák, mint Vétkest, ami nagyon erős büntetés ebben az eseben. Crevan bírót személyes bosszúja vezérli, ezért kaphat Celestine extra büntetést.

Megismerhettük és megpróbálhattuk megérteni a Vétkes rendszert, és elfogadni, hogy totális megfélemlítés és ellenőrzés mellett működik egy ilyen  ország, ahol az embereket kettéosztják és olyan dolgokért billogozzák meg, amik tulajdonképpen emberi tulajdonságok. Az emberek pedig eltűrik ezt, valamiért működik ez a rendszer. 

Celestine North megbélyegzése után valami lassan változni látszik, az emberek kezdik más szemmel nézni Crevan bíró rendszerét, a Vizsgálóbizottság létjogosultságát, az Őrszemek tevékenységét, Celestine valamiféle jelképpé, példaképpé válik.  

Ebben a második kötetben megtudjuk, hol bujkál Celestine, és már az elején izgalmas, körömrágós jelenetek borzolják az idegeinket. Gondoltam is, ha így indul, mi lesz még később?? És nem okozott csalódást!! A feszültség maradt, az események egyfolytában zajlottak és változtak, és jobban megismerhettük a Vétkes és a nem vétkes társadalmat. A rendszert, amit az emberek megfélemlítve hagytak működni, mert nem látták mi a helyes, és ha látták is, hogy valami nincsen jól, nem mindenkiben volt meg a bátorság a változtatásra. 

Ám szerencsére mindig van egy kis csoport, egy kemény mag, ahonnan elindulnak a változások, így történt ez ebben a részben is. Voltak emberek, akik akarták a változást, látták a rendszer súlyos hibáit, következetlenségeit és kegyetlenségeit, és tenni akartak ellene. A siker érdekében mindenkinek szüksége volt Celestine North két titkára.

Crevan bírónak is szüksége volt rá, hogy ne derüljön ki, mennyire a saját céljai, érzelmei vezérelték a tetteiben, ezért ez a rész tulajdonképpen hajtóvadászat Celestine után, és egyben Celestine menekülése, majd lázadása Crevan ellen.

Nagyon sok új karaktert ismerhetünk meg ebben a részben, természetesen viszontlátjuk Carricket, Artot, Celestine húgát, Junipert, a szüleit, nagyapját.

Embertelenség, az emberek alapvető jogainak megsértése, menekülés, lázadás, példamutatás, izgalmak és érzések mind-mind bőven voltak a történetben, amely annak ellenére kedvencem lett, hogy egy olyan disztópia, amelyben egy tinilány a főszereplő, és két, hozzá közel álló fiú is fontos szerepet kap a történetben, néha már-már szerelmi háromszögnek látszott. :D Ez most mind-mind nem zavart, és azt hiszem azért, mert egyáltalán nem volt túlírva, teljesen természetesnek tartottam a Celestine-ben dúló érzéseket.


Fantasztikus befejezése az első résznek, aki azt szerette, annak ez a rész is tetszeni fog. Nagyszerű váltás volt a romantikus regények után, remélem Cecelia Ahern máskor is tesz kirándulást a disztópiák világába. Vagy legalább ott marad egy darabig. 

10/10

Bea

3 megjegyzés:

  1. S itt vége is van a történetnek, vagy lesz 3?
    Mert ez utóbbi esetben morcos leszek. (-:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne légy morcos!! :D Vége van a történetnek. ;)

      Törlés
    2. Akkor már csak beszerezni kell. Mert aztán jönnek a tankönyvek. :-\ :-)
      Kösziiiii

      Törlés