2017. augusztus 23., szerda

Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége

Ennek a könyvnek először a külföldi kiadására figyeltem fel, ugyanis egy kedves molytársunk egy szuper "Eladott jogok" című polcot vezet a molyon, ahová napi szinten pakolja fel a könyveket, ha valami infó kiszivárog arról, hogy valamelyik kiadó megvette egy adott könyv jogait. IDE kattintva ti is megnézhetitek, böngészgethettek. Én imádom ezt a polcot! :)

Itt láttam meg ezt a könyvet is, 1920-as évek, teaültetvény, Ceylon, csupa csábító regényösszetevő! :)


Történetünk főszereplője a fiatal Gwen, újdonsült menyasszonyként érkezik meg Ceylonba, s nem mintha az angliai élete oly mostoha lett volna, itt szinte egy tündérmesébe csöppen bele. A férje Laurence, a teaültetvényes :), maga a megtestesült álomférfi, figyelmes és szenvedélyes, legalábbis Gwen kezdetben ilyennek találja.

A teaültetvényre megérkezve Laurence furcsán kezd el viselkedni, amit sem mi, sem Gwen nem tud mire vélni. Borzolja még a kedélyeket az amerikai nő, Christina is, aki aztán nagyon ért ahhoz, hogy a feleségeket féltékennyé tegye, s olyasmire késztesse őket, ami egyébként nem jellemző rájuk.

Gwen és Laurence kapcsolata hol fent, hol lent van, de Gwen megpróbálja magát így is jól érezni az új otthonában, felfedezi a ház körüli vidéket, hosszú sétákat tesz a csodálatos kertjében két cuki spánieljével, törődik a háztartás gondjaival.

S itt jön a képbe még Lauerence rettentő idegesítő húga, Verity, kinek személyisége olyan magával ragadó, hogy egy kanál és egy kis víz segítségével könnyedén elintéz... egyszóval Verity kibírhatatlan volt.

Ahogy haladunk előre a történetben, Gwen próbálja felfedni Laurence múltjának titkait, s közben az is kiderült, hogy gyermeket vár, méghozzá ikreket.
Na, a gyerekek megszületése után vesz egy 180°-os fordulatot a történet, amit itt most természetesen nem fogok bővebben kifejteni, a lényeg, hogy le fog esni az állunk! :)

A gyerekek megszületése után kezdődik el a regény következő szakasza aminek én a következő címet adtam: Gwendolyn Hopper szenvedése, hányattatásai.

Én még ilyen feszültséget egy thriller közben sem éltem át, nemhogy egy romantikus regény olvasása közben. Mindegy mi történt az előző oldalán, biztos, hogy a következőn valami még rosszab történtik szegény főszereplőnkkel... Jó egy kicsit most lehet felnagyítottam az egészet, de én ezt éreztem. Veritiy egyre csak gonoszabb és kiállhatatlanabb lett, Laurence is furán viselkedett, Gwen meg csak szenvedett.

A szereplőink családi gondjaival párhuzamosan, Ceylon történelmébe, szabadságjogi mozgalmaiba is kaptunk egy cseppnyi betekintést, aztán meg ugye jött még a gazdasági világválság is, ami, akárhány 1920-as években játszodó történetet olvasok, mindig ugyanolyan váratlanul ér, mint a regény főszereplőit. :)


Nem volt ez rossz könyv, attól eltekintve, hogy voltak hibái, szerettem olvasni, jó volt Gwennel együtt elutazni egy messzi és ismeretlen vidékre,  s örömben is, szomorúságban is igazi angol teát kortyolgatni.

A könyv lezárása még egy csavart tartogat nekünk, ami teljesen más színben tünteti fel a korábbi történéseket, és mondhatni megint koppan egyet az állunk.

8/10

Zsófi

2 megjegyzés:

  1. Érdekes könyvnek tűnik, imádom az olyan regényeket, amelyek egy elmúlt korszakot mutatnak be és izgalmakat is tartogatnak számunkra. Úgyhogy már kívánságlistára is tettem! (:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végül is tényleg nem volt olyan rossz. :) A magyar borító pedig olyan kis különlegesre sikerült, nekem jobban tetszik most, mint az eredeti. :)
      Zsófi

      Törlés