2017. október 11., szerda

Színes Ötletek


Mai bejegyzésünkben a Színes Ötletek sorozatból szeretnék bemutatni két szuper, kreatív füzetet. Igazság szerint a megszokott módon, a kipróbálással együtt szerettem volna megmutatni, de sajnos mostanában egy kis időhiányban szenvedek. Ám addig is, amíg utolérem magam, szeretném, ha látnátok ti is, milyen fantasztikus technikákat tartalmaz ez a két könyvecske. Ígérem, a technikák kipróbálásakor is készítek majd egy bejegyzést.




Árvai Anikó - Vetró Mihály: Zsinórsodrás

Kezdem azzal, amelyik számomra kicsit nehezebbnek tűnik elsőre, de a füzetet végigolvasva megállapítottam, hogy nem olyan ördöngösség ez, mint gondoltam.

Kötözésre először a természetben nőtt liánokat használta az ember, de hamar rájött, hogy összesodrással tartósabbá és erősebbé teheti a köteleket. Az ókori egyiptomiak már kötélverő szerkezeteket használtak, ezek segítségével készítettek olyan köteleket, amelyeket aztán a piramisok készítésénél is felhasználtak.

Ebből is kitűnik, hogy a kötélverés egy ősi szakma, amelynek egyszerűbb fortélyait mi is elsajátíthatjuk e könyv segítségével, sőt ha piramisépítésre nem is, de jobbnál jobb dolgok elkészítésére használhatjuk a sodrott zsinórjainkat.

Persze először meg kell sodornunk, ehhez pedig a zsinórsodró készülék elkészítését is megismerhetjük. Nem olyan nehéz dolog, mint amilyennek látszik, de az egyszerűbb változatát is megismerhetjük, a kézzel sodort zsinórokhoz nem kell sok hozzávaló, viszont nagyon érdekes az elkészítésük, többszínű fonal alkalmazása esetén akár mintás zsinórokat is sodorhatunk.


Olyan fontos részletekkel is megismerkedhetünk, mint a kötélvégek eldolgozása és a különféle csomók készítése. Ha pedig már készen vannak a saját sodrott zsinórjaink, akár használati tárgyakat is készíthetünk belőlük. 


Nagyon tetszett nekem az edényalátét, amelyet egy bizonyos hurkolási technikával készíthetünk el, és nem csak hasznos, hanem igazán dekoratív is.


Ami nagy kedvencem még a könyvből, azok a gyönyörű karkötők, amelyek egyszerűségük ellenére, vagy éppen ezért nagyon mutatósak. A fonott nyakékek is nagyon tetszenek, de készíthetünk kontytűt, kokárdát és és zsinórlabdát is.









Tóth Enikő: A stencilezés alapjai

A stencilezést imádom, régebben próbáltam már, ez egy igazán látványos kreatív technika. Nagyon egyedi módon dekorálhatunk vele bármit, legyen az használati vagy dísztárgy, ajtók, falak, de akár textileket, ruhadarabokat is készíthetünk ilyen módon. Fára, üvegre, papírra is dolgozhatunk vele, újjávarázsolhatjuk bútorainkat és szinte csak a képzelőerőnk szab határt a stencilezés felhasználhatósági területének.

A jól sikerült munkához fontos a jó minőségű alapanyag, a jól megválasztott festék és ecset megkönnyíti és szebbé teszi a munkánkat. A hobbiboltokban nagyon sokféle sablont találhatunk stencilezéshez, de akár mi magunk is vághatunk ki papírból, vagy készíthetünk egyéb alapanyagokból.

Nagy kedvencem a stencilezés, mert a régi festett, hengerelt falakat juttatja eszembe, úgy szeretném, ha nekem is lenne olyan igazi, festőhengerem! Na de a stentilezéssel is elérhetjük ugyanazt a hatást, ezért is kedvelem annyira. 








A stenciltechnikával készült vintage párnahuzatok, vagy fára készült képek nagyon szemet gyönyörködtetőek, valószínűleg ezzel fogok elsőnek próbálkozni, bár egy vászontáska stencilezése sem rossz ötlet. 

A lakáson kívülre is mehetünk stencilezni, beton- vagy fémkerítést, vagy bármilyen kültéri dekorációs elemet, virágládát feldobhatunk, egyedivé tehetünk ezzel a fantasztikusan szép technikával.

A könyveket megvásárolhatjátok a Cser Kiadó webáruházában.

Bea

2 megjegyzés:

  1. Megvan a következő ajándékötletem neked! Igaz, hogy így most elárulom, de mindegy. Nálunk a zsibi piacon láttam még olyan régi festőhengereket amit mondasz. Beszerzek majd egyet kettőt! ;-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óóó, örök hálám üldözne!! :) Puszi!

      Törlés