2018. január 7., vasárnap

Egy év, egy tucat könyv: Olvass el egy novelláskötetet!


A kihívás januári részletei:

Januárban egy novelláskötetet kell elolvasnunk, ezért most inspirációként novelláskötetekből készítettem egy kis ajánlót.


Pár embertől már hallottam, hogy nem szereti a novellásköteteket, a novellák rövidsége miatt. Na, én meg pont ezért szeretem őket. Hisz 200-300 oldal segítségével megírni egy ütős történetet, azért közel sem olyan nehéz munka, mintha egy írónak ugyanezt mondjuk úgy kell megtennie, hogy csak 10 oldal áll a rendelkezésre.
Egy könyv esetében van idő mindenre, így gyakran az időhúzásra is, egy jó novella viszont ezt nem engedheti meg magának, annak gyors ütemben kell levennie az embert a lábáról.

Az én januári olvasmányom egy nemrég megjelent Truman Capote novelláskötet lesz, a Pille a lángban. Ebben a kötetben a szerző ifjúkori írásait gyűjtötték össze.

Ez már a harmadik novelláskötet lesz, amit a szerzőtől olvasok, nagyon szeretem ezeknek a rövid írásoknak a hangulatát. Az egyik legkedvesebb novellám Capote-tól a Karácsonyi emlék, ami a rövidsége ellenére sok apró kis darabra törte a szívemet.

Stephen Kingnek is számos novelláskötete jelent meg, én többet is olvastam közülük, hát elég soknak olyan befejezése van, hogy csak na. Ha valami sötét hangulatúra vágysz, akkor King kötetei közül kell válogatnod.
A blogon ebben a bejegyzésben olvashattok is egy King novelláskötetről.

Másik nagy kedvenc írómnak, Agatha Christie-nek is sok novelláskötete jelent már meg, én ezeket is nagyon szeretem. Rövid történetek, annál nagyobb csattanókkal.


Maros András kávéházi kötetéről korábban már a blogon is írtunk. Kávéházak, emberek, nevetés és még több nevetés.

A sci-fi novellákat szintén nagyon kedvelem, több novellát olvastam el ebben a műfajban, mint regényt.
Nemrég jelent meg egy két kötetes Ursula K. Le Guin novellagyűjtemény, ami a fülszöveg alapján nagyon ígéretesnek hangzik, de egy Philip K. Dick kötet is remek választás lehet a műfaj kedvelőinek, de azoknak is, akik még csak most ismerkednek vele. Én például egy science fiction éves antológiát is nagyon régóta tervezek már elolvasni.

Újdonságok is akadnak bőven a novelláskötetek között, nézzük például mindenki kedvenc színészének, Tom Hanksnak a novelláskötetét, sok-sok írógéppel a főszerepben. Alice Munro történeteinek középpontjában nehéz élethelyzetben lévő nők sorsai állnak, Lucia Berlin amerikai novellista nemrég megjelent könyve szintén nagyon érdekesnek tűnik.
Péterfy-Novák Éva első regénye után most egy új novellás kötettel jelentkezett, de Grecsó Krisztián új könyve is szintén egy novelláskötet.
F. Scott Fitzgerald Amerika pörgő '20-as éveiben játszódó történetei szintén nagy kedvenceim.

Egyszóval, ha novellákat akarunk olvasni, azt is nagyon-nagyon sokféle kínálatból választhatjuk ki! :)

Erre a linkre kattintva megnézhetitek, hogy milyen novelláskötetekről írtunk már korábban a blogon:
http://konyvutca.blogspot.hu/search/label/novellák
http://konyvutca.blogspot.hu/search/label/elbeszélések

Ezen a linken pedig a moly.hu adatbázisában kutakodhattok a jobbnál jobb novelláskötetek között:
https://moly.hu/cimkek/novella

Ha szívesen részt vennétek a kihívásban és sikerült könyvet választanotok, akkor azt megírhatjátok itt a bejegyzés alatt kommentben, de facebookon is, és pár nap múlva a molyos kihíváshoz is lehet majd csatlakozni!

Természetesen bármilyen más, az ajánlatunkban nem szereplő novelláskötetet is választhattok olvasásra.

Instagramon pedig a #egyevegytucatkonyv vagy a #konyvutcakihivás hashtageket használva mutathatjátok meg az aktuális olvasmányotokat! :)

Remélem élvezni fogjátok a januárban választott könyveteket, és a novelláskötetek is egy kicsit közelebb kerülnek hozzátok! :)


Zsófi

2 megjegyzés:

  1. Én Kosztolányi Dezső Esti Kornélját választottam, mégpedig audiobook-ban, remélem ez is érvényes :) Már olvastam egyszer, de rájöttem, hogy így hangoskönyvben sokkal jobb érzés.
    Még jó, hogy rátaláltam a blogotokra, nagyon tetszenek a könyveitek, s ez a kihívás is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! Ha van kedved értékelést is írni róla, örömmel várjuk a konyvutcablog@gmail.com címen, majd készítünk a résztvevők értékeléseibőlegy válogatásbejegyzést. És igen, a hangoskönyv is jöhet. :)
      Szép napot! Üdv, Bea

      Törlés